Все още няма официален акт, въз основа на който българските рибарски

...
Все още няма официален акт, въз основа на който българските рибарски
Коментари Харесай

Българските власти още нямат официален акт за задържането на българските рибари

„ Все още няма формален акт, въз основа на който българските риболовен кораби са арестувани, а това буди съществени терзания “, сподели пред публицисти в Балчик заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща с риболовците, чиито кораби бяха задържани на пристанището в Констанца.

„ Имаме доста въпроси и подозрения за законността на този акт. Доколкото разбираме, българските кораби са били арестувани въз основа на условия извънредно на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова в областта на рибарството. Европейското законодателство има превес над всевъзможен тип национални декрети, наредби и разпоредби “, сподели още той.

Събев изясни, че българските кораби са осъществявали лов на риба в акватория, която се води общностна – на целия Европейски съюз. „ Те имат право да реализират лов на риба на разнообразни от квотираните ресурси. На равнище Европейски съюз за Черно море има квота и ограничаване на количеството само за калкан и за цаца. За другите типове кораби на другите страни от Европейския съюз могат умерено да реализират лов на риба. Това са правили и българските риболовни кораби “, добави той.

Заместник-министърът съобщи, че на следващия ден в незабавен порядък в Министерството на земеделието ще се състои среща с всички страни, които имат отношение по въпроса. „ Ще окажем цялостно подпомагане на нашия бранш. Имаме директна връзка с българския дипломат там и с другите контролни органи, в това число Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури “ (ИАРА), добави той.

Официален документ не е възложен на българските инспектори от ИАРА, които също са взели участие в инспекцията на трите риболовни кораба, сподели още Събев. „ Документът е бил разполагаем само на румънски. Бил е сбъднат вербален превод на момента, имало е неясноти. Българските инспектори са отразили това в мнението, само че не им е бил възложен подобен документ “, разясни той.

Събев напомни, че имаме " различен сходен случай " от 2011 година, когато български рибарски транспортен съд беше непозволено арестуван в Румъния. Това беше доказано от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург преди няколко месеца, добави той. Тези практики, които са незаконосъобразни, по наше мнение, би трябвало да бъдат прекъснати, съобщи заместник-министърът на земеделието.   

Относно искането на оставката на шефа на ИАРА – доцент доктор Ваня Стаматова, от страна на риболовци, заместник-министърът отговори, че „ сега, в който се установи в действителност съображение за търсене и за искане на такава отговорност, ще бъдат подхванати съответните ограничения “. По думите му обаче промяната на изпълнителен шеф на организация лишава софтуерно време и в случай че в този момент се премине към такива административни процедури, „ може да създадем неприятна услуга на бранша “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР